Корковите гори покриват около 2,5 милиона хектара и се намират основно в следните 7 страни: Португалия, Алжир, Испания, Мароко, Франция, Италия и Тунис.

Животът на корковото дърво е приблизително 200–250 години. Минималната възраст, при която се снема кората от дървото е 20–25 години. На мястото на отделената кора се образува нова, като всяко корково дърво запазва способността си да произвежда корк в продължение на 100–150 години. През около 9 години се свалят 50% от кората. Така дървото запазва защитните си способности и не претърпява увреждания.

Португалия произвежда повече от 50% от световните запаси на корк и затова много внимателно се отнася към този ресурс. Първите мерки по защита на корка в Португалия са приети през 14 век.

Коркът се нуждае от специална обработка за използването му в промишлеността. След снемането на кората от дървото, тя се сортира и разпределя в зависимост от нейното предназначение. След добива се подрежда и оставя на открито да съхне за около 6 месеца и още толкова в индустриални условия. През това време протичат различни химически процеси, които подобряват качеството на материала. За производството на коркови покрития се използват коркови кори и рециклирани отпадъци от производството на други коркови продукти. Те се смилат на малки гранули, които се подлагат на термична обработка при различни температури в зависимост от това какви плочи искаме да получим – от светли до тъмни. След изпичане идва ред на нарязване наплочите. После те се шлифоват и се покриват с вакса или полиуретан.

РАЗПРОДАЖБА
на коркови тапи
Гарантирано ниски цени!

Очакваме Ви!